lördag 13 oktober 2012

Inom Feng Shui använder man sig av 3 hjälpmedel: De fem elementen - Yin och Yang - Bagua

Jag gav dig tidigare något att fundera över och nu undrar jag om du har börjat förändra någon del av ditt hem. Kanske du behöver lite inspiration för att komma vidare?

Inom Feng Shui använder man sig alltså av 3 hjälpmedel för att påverka omvärlden .

  1. De fem elementen vatten, eld, trä, jord och metall bär på energier som påverkar oss på olika sätt. Genom att skapa balans mellan de fem elementen i sitt hem kan man även skapa balans i sitt inre.
  2. Yin och Yang är motpoler som samspelar med varandra t ex mörkt-ljust, kvinnligt-manligt, starkt-svagt. När vi lär oss känna igen deras olikheter kan vi ordna dem så att harmoni uppstår.
  3. Bagua är en karta där olika delar av livet har sin egen plats. Genom att rita en skiss av sitt hem och lägga bagua-kartan över skissen kan man se var i hemmet de olika delarna har sin plats. Därefter kan man på olika sätt påverka de delar av sitt liv man vill förändra.
  4.  
    Om vi börjar med De fem elementen som alla innehåller kvalitéer som påverkar oss. Feng shui anser att våra kroppar är uppbyggda av dessa elements kvalitéer och att vi därför reagerar så starkt om de är i obalans.
 
Vatten - bejakar självkänsla, andlighet, stillhet. Är vattnet överrepresenterat får vi inte tillräckligt med struktur i våra liv, vilket kan göra oss passiva. För lite kan leda till ångest och oförmåga att hantera stress.
Vattenelementet återfinns i alla former av vatten arrangemang, konst som föreställer vatten, reflekterande ytor, glas, speglar, asymmetriska former, svarta och mörka toner.
Eld - representerar dynamik, kreativitet, självsäkerhet. För mycket eldenergi kan leda till otålighet, aggression och impulsivitet. För lite eld kan visa sig i brist på entusiasm, motivationoch värme.
Eldelementet återfinns i allt ljus, allt som kommer från djur, föremål som föreställer djur, solsken, ljus eller eld, trianglar, pyramider och det röda färgspektrat.
Trä - står för öppenhet, expansion, tillväxt, förtröstan. Om du har för mycket träenergi omkring dig kan det innebära att du känner dig överlastad, otålig och hetsig.För lite kan leda till att du inte känner att du kan utvecklas.
Träelementet återfinns i trämöbler, inom- och utomhusväxter, konst föreställande trädgårdar, blommor och växter, former som liknar pelare, stolpar och det gröna och mellanblå färgspektrat.
Jord - står för praktiskhet, organisation, stabilitet och sensualism. För mycket jord kan göra dig konservativ, seriös, och disciplinerad.  För lite kan göra dig instabil och få dig att tappa kontakten med det du har omkring dig.
Jordelementet återfinns i tegel, kakel, keramik, konst som föreställer öknar och fält, långa tomma ytor, fyrkanter, rektanglar, gula, bruna och jordfärgade toner.
Metall - dess positiva egenskaper är mental klarhet, beslutsamhet och koncentration. Känner du viss oförmåga att kompromissa kan det vara ett täcken på att metallenergin är överrepresenterad. Känner du dig svag och obeslutsam kan det bero på för lite metall i din omgivning.
Metallelementet återfinns i metaller, stenar, cirklar, ovaler, bågar och ljusa pasteller samt det vita färgspektrat.

Om du har rensat i rummet du vill förändra, fört in ny energi i form av saker du gillar
men ändå känner att rummet inte är i balans, fundera då över de fem elementen.
Domineras rummet av ett element? Fattas något element? Behöver något stärkas?
 Flytta runt på saker och pröva dig fram tills du känner att rummet är i balans.

Mer ingående hjälp med hur du sätter upp konkreta mål för vad du vill förändra i ditt liv och praktiska tips på hur du med hjälp av feng shui ändrar ditt hem och övriga miljöer för att uppnå dessa mål kan du få i boken Praktisk feng shui för hem och själ .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar