fredag 13 maj 2016

Min vårfavorit

är utan tvekan rabarbern. 
Det där första, och efterlängtade, som man kan skörda och laga något gott av, och det är ju just nu som rabarbern är som spädast, tunnast och godast. 


Hittills i vår har jag hunnit baka en rabarberkaka med kolasås i långpanna .

Rabarberkaka med kolasås i långpanna

5 ägg
5 dl socker
250 g smält smör
5 dl vetemjöl
600 g rabarber
Kolasås
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk smör

Gör så här
Skölj och skär rabarbern i små bitar
Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt
Rör ner det smälta smöret och mjölet
Töm smeten i en långpanna med bakplåtspapper
Strö över rabarbern
Grädda kakan i 175 grader i 20 minuter
Koka kolasåsen (som ska vara ganska tunn) ca 10 minuter
Häll kolasåsen över kakan och grädda i ytterligare ca 15 minuter
Goda att äta som de är eller med vaniljsås


Men det finns ju så mycket mer gott man kan laga på rabarber, som t ex ...




eller varför inte rostade i en sallad...


De blir även fina gjutna i betong.


Trevlig fredag och helg!

Birgitta

16 kommentarer:

  1. Ditt inlägg passar mig perfekt, igår skördade jag 5 kg rabarber från alla mina rabarberplantor. Nu i helgen tänkte jag göra två omgångar sylt och jag skall definitivt prova din kaka med kolasås, låter hur gott som helst. Trevlig helg! /Charlotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rabarbersylt, det har jag faktiskt aldrig gjort. Det ska jag testa i år.
      Tack för tipset :)

      Radera
  2. Tack för alla tips. Gillar sista bilden mycket
    trevlig pingst/
    Luna

    SvaraRadera
  3. Spännande recept. Har skördat tre gånger, paj, paj, paj...
    Trevlig. Helg!
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paj är ju gott, med vaniljsås, mums!

      Radera
  4. Kanskje dette var noe... Skal nemlig ha rabrbrakake i helgen :) Spennende å ha den i salaten!
    Riktig god helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar riktigt bra även i matlagning.

      Radera
  5. Låter gott, skall prova din rabarbersaft.
    Ha en fin helg /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska själv ta och koka mig lite saft i veckan, tror jag bestämt :)

      Radera
  6. Härligt! Kalasgott låter det med kolasås till. Måste komma ihågcatt spara receptet till ett annat år ;)
    Ha det bäst. Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kolasåsen ger en liten x-tra twist på kakan :)

      Radera
  7. Oj, så sugen jag blir att prova din rabarberkaka med kolasås! Fick en rabarberplanta förra veckan som jag planterat i en kruka. Ska bli spännande att se om den tar sig.
    Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna för din rabarberplanta :)

      Radera
  8. Hittade till er genom Blommig Fredag. Kul att titta in hos er.
    Vilka härliga recept. Tänk vad mycket man kan göra med rabarber. De recepten tror jag att jag lägger rabarer på!
    Här i Wales kommer våren betydligt tidigare än i Sverige, men nu har Sverige nästan kommit ikapp oss.

    SvaraRadera
  9. Välkommen Lena och kul att du tog dig tid att lämna en kommentar :)
    Rabarber är som sagt en favorit, och idag tänkte jag mig rabarberpaj till efterrätt.
    Efter högsommarvärmen vi fick i förra veckan formligen exploderade allt i naturen. Våren hoppades över och vi gick direkt på sommar istället :) Visserligen något sval sommar just nu, men det är vi ju vana vid ;)

    Tack för titten och välkommen åter !

    SvaraRadera