fredag 14 december 2012

Julen är gåvornas tid

men att ge behöver inte innebära att man är generös.

"Att ge är en handling, att vara generös är en hållning", menar Patricia Tudor-Sandahl i sin bok Ett givande liv.
Det kan vara något att fundera över nu i jul när det är många julklappar som byter ägare.
Att vi ger kan ha många olika motiv, t ex ge paket på julen för att det är något som alla gör, ge av plikt för att man blir tillsagd att göra det, ge för att få något i gengäld eller ge för att få kärlek och bekräftelse. Men att vara generös innebär att ge utan att förvänta sig något tillbaka. Att vara generös är ett sätt att vara och behöver inte innebära att man ger något materiellt, utan det kan vara vardagliga saker som att hålla upp dörren för någon, att hälsa vänligt eller bara kosta på någon ett leende.
Det får mig att tänka på mina tidigare inlägg om tankens kraft och på att det vi skapar får vi tillbaks. Om vi strävar efter en generös attityd till oss själva och vår omgivning så kommer vi att mötas av värme och respekt. 
Det vi ger-får vi tillbaks!
Den som bryr sig om andra är generellt sett lyckligare än den som bara är omtänksam för egen vinningsskull, enligt teorier inom psykologin.

Så när du ger bort en julklapp i jul, sträva efter känslan att du ger av omtanke till mottagaren och inte för att du förväntas ge eller för att du förväntar dig något tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar