måndag 25 november 2013

Adventljusstake och julklappsspel

Dags att börja fixa julen för på söndag är det 1:a advent :)
Brukar ni spela julklappsspelet, ett populärt inslag på glögg- och julfester? På ett av dessa spel för flera år sedan vann jag ett sett med söta änglar numrerade från 1 till 4 som jag i år tänkte använda mig av och göra en adventljusstake med blockljus.
Fyra röda blockljus, ett avlångt fat, tygband, en kvist med snöbär (konstgjorda) och så de fyra änglarna.
Änglarna är försedda med en kraftig nål på baksidan som jag sticker rakt in i ljuset och som även fäster tygbandet runt ljuset.
Hur spelar man då detta julklappsspel? kanske någon oinvigd undrar, och så här gör man...

Var och en köper en julklapp, eller flera beroende på vad man kommer överens om, till ett i förväg bestämt värde. Man sitter runt ett bord och lägger alla klapparna i en hög mitt på bordet. Tar en tärning och slå var sin gång. Den som får högst får börja.
Nu gäller det att slå en 1:a eller en 6:a. Om man slår en 1:a eller en 6:a så får man ta en klapp. Fortsätt laget runt tills alla klapparna är tagna. Har man tur har man fått flera paket :)
Ställ en äggklocka/tidtagare på förslagsvis 15 minuter.
Börja om igen. Den som nu slår en 1:a eller en 6:a får TA ETT PAKET FRÅN NÅGON ANNAN. (Vi brukar dock inte ta från den som bara har ett paket...)
Titta INTE på klockan under tiden! Ju närmare tiden är på väg att rinna ut desto mer hysteriskt blir det, för nu ska det gå FORT, för ofta har man spanat in något paket som man bara MÅSTE ha...
När klockan ringer får man de paket som man tagit.
Det finns en variant också där man spelar ytterligare ett varv när paketen väl är öppnade, men med det gör man som man vill och kommer överens om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar