torsdag 27 augusti 2015

Om oss och vår trädgård

Studio Livskraft är alltså tänkt från och med nu att vara en trädgårdsblogg. Där vi, Birgitta och Petri, kan få utlopp för våra tankar och idéer kring vad som händer i vår trädgård, och förhoppningsvis även inspirera dig som kikar in här.
Vi hoppas också med hjälp av bloggen komma i kontakt med andra trädgårdsintresserade för att byta idéer, tankar och erfarenheter med. 
Vår trädgård är inte någon nyligen anlagd trädgård, den har faktisk runt 70-75 år på nacken och de senaste 20 åren har vi varit dess ägare. 
Någon gång mellan 1940-45 började Torsten, även kallad Totte, bygga ett sommarhus till sig och sin familj. Totte och hans familj är inga vi personligen känner men äldre grannar som växt upp i området har berättat för oss om familjen som förr bodde här om somrarna. Dessutom hittade vi ett personligt brev bakom en garderob när vi rustade ett av sovrummen som var skrivet till Totte från hans fru och barn som semestrade i Varberg medans Totte själv fick vara hemma och bygga på Tottgården. 
I början av bygget kallade grannarna, med glimten i ögat, huset för Ingalunda.
Men vartefter bygget framskred ändrades namnet till Någorlunda.
Hur namnet Tottgården kom till, förutom att det naturligtvis har med Tottes gård att göra, eller varför skylten hamnade i snickarboa vet vi inte så mycket om. Det vi däremot vet är att vi själva har ansett huset vara någorlunda under de 20 år som vi har totalrenoverat Tottes sommarstuga för att idag vara ett året runt boende med vår alldeles egna prägel.

När vi köpte huset var det dock inte Totte som ägde huset utan vi köpte det av en familj med ett stort trädgårdsintresse.
Det var i första hand trädgården och läget som Petri föll för och som gjorde att vi slutligen slog till och köpte detta renoveringsprojekt. 

Det är Petri som är den stora trädgårdsentusiasten av oss två och det är han som besitter alla kunskaper kring trädgårdsanläggning och växter. Med en utbildning som anläggare och erfarenhet från ca 30 år inom yrket får man nog säga att han har rätt goda kunskaper i ämnet. Birgittas trädgårdskunskaper däremot, som till vardags jobbar som administratör, begränsar sig mer till det estetiska och till att vara en hjälpande hand vid trädgårdsarbetet. Någon behöver ju rensa lite ogräs då och då ;) Någon mer som hatar Kirskål??

Fokus de senaste 20 åren har alltså varit att renovera huset. Visst har mycket hänt under tiden i trädgården men vi var ju lyckligt lottade att så mycket redan växte där, så till en början behövdes den bara hållas efter. Men det har hela tiden funnits en plan hur trädgården skulle formas. Att det t ex skulle byggas en damm just där den är idag har alltid funnits med i planerna eftersom det finns en naturlig vattenåder som rinner ut i slänten.

Men nu när huset är så gott som färdigt
(Blir ett hus någonsin färdigt? Det är ju hela tiden en pågående process med underhåll och reparationer)
och ungdomarna inte längre kräver så mycket uppmärksamhet så kan vi börja lägga mer tid på vår trädgård.


Det är alltså där vi är nu, med mer tid för att avsluta vårt arbete med att få vår 
4 500 kvm stora trädgård att bli en stilla och harmonisk plats för vila och återhämtning, så välkomna att följa oss på vår trädgårdresa! 
Misstänker att den resan kan bli lång. Har vi renoverat på huset i 20 år så är det inte omöjligt att det tar minst 20 år till innan arbetet med trädgården kan anses som slutfört. Den som hänger med får se!


Birgitta & Petri

9 kommentarer:

 1. Spännande! Jag hänger med i er resa!

  SvaraRadera
 2. Så trevligt med er trädgårdsblogg. Ha ren fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Ska bli roligt att följa era vedmödor, men att en trädgård blir färdig tror jag kanske inte riktigt på.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej,precis som att ett hus aldrig blir riktigt färdigt, blir nog inte heller en trädgård färdig.
   / Birgitta

   Radera
 4. Dette ser ut til å være et spennende prosjekt som kan bli hyggelig å følge med på. Det må være en fantastisk plass å bo.

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig trädgård ni har!

  SvaraRadera
 6. Det ska bli spännande att följa en proffs privat.

  SvaraRadera