fredag 13 november 2015

Vår humle är en riktig höjdare


Vår humle är en trogen kompis som tidigt varje vår tittar fram med sina långa sökande tentakler på jakt efter något att slingra sig uppför. 
Någon mer tålig och tacksam växt tror jag man får leta efter. Den har vuxit här på vår tomt sedan vi flyttade hit för 20 år sedan, och säkert en herrans massa år före det, och inte fått någon särskild omtanke eller omvårdnad, mer än att den varje år har blivit klippt ner till marken.  

För två år sedan bestämde vi oss för att flytta den.
Vi var rejält spända på hur den skulle må efter flytten, men vi behövde inte vara oroliga. Troget visade den sig som vanligt fram på vårkanten och 
slingrade sig uppför vårt ca 4 meter höga torn. 
Vi har dock insett att den dubbla höjden på tornet hade inte skadat...


Har hört att humlens kottar ska vara rogivande. Är det någon som har erfarenhet av det? Av att torka humlekottar för att sedan göra sömnkuddar? Vore kul att kunna använda humlen till något mer än bara njuta av dess storslagenhet.


Visst är det härligt att det äntligen är fredag!?
så vi snart kan checka ut för helg :)

Hoppas ni får en trevlig helg!

Birgitta


12 kommentarer:

 1. Intressant, jag visste inte att den var så tålig. Ett säkert kort, verkar det som om man vill få höjd i trädgården.
  Hane bra helg

  SvaraRadera
 2. Så snyggt! Är sugen på att göra ett torn på Gotland med humle i...ska tänka på att göra det dubbelt så högt :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Snyggt torn! Härligt när humlen stannar på sitt ställe utan att lägga beslag på några markkvadratmeter till ;-)!
  Önskar en trevlig helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Har ett par som ska få central plats i nya delen av trädgården. Behöver någon form av stöd, där behöver jag tänka till...
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Så fin humulus lupunus du har. Jeg også digger denne planten som i løpet av ett døgn kan vokse 20 cm. Det er som man kan se den dra i vei :) God helg!!

  SvaraRadera
 6. Rogivande, jajamen! Lägg kottarna i en påse på nattygsbordet, i kudden blir man alltför påverkad. Eller gör the på dem. De kan förstås också bli ett rogivande blickfång hängandes i en krans eller som slinga i en takkrona :)

  SvaraRadera
 7. Den är verkligen livskraftig, och snygg.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Humle høres så spennende ut, og jeg ser jo hos deg at den er vakker også. En slik skulle jeg gjerne ha. Ha ei riktig fin helg. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera
 9. Verkligen en höjdare. Här får den klättra i en hög asp. Kottarna blir bra under kudden eller som dekoration i höstkransar och andra arrangemang.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 10. Jeg ønsker meg en humle og et slik stativ!

  SvaraRadera
 11. Supert med de takknemlige og villige...

  SvaraRadera
 12. En flott høydare, Humlen! Søvndyssende, ja! Man kan lage te av den. Jeg også brukes den jo i ølbrygging. Den inneholder også at østrogenlignende hormon, som gjør at den kan benyttes i klimakteriet. Så den er en skikkelig høyere på mange vis. God søndag!

  SvaraRadera