söndag 22 oktober 2017

Hemgjord päronglass med chokladsås

Som jag skrev om här blev det inte mycket med äppelskörden i år.
Men det blev desto mer päron, som jag ju vill göra något gott av.


Så i helgen gjorde jag hemgjord glass med päronsmak. Utan glassmaskin.


Hemgjord päronglass med chokladsås
ca 1 liter

5 mindre päron
0,5 dl x 2  strösocker
3 äggulor
5 dlvispgrädde

Chokladsås
1 msk smör
1,5 msk kakao
3 msk strösocker
4 tsk ljussirap
1,25 dl vispgrädde

Gör så här
Skala, kärna ur och skär päronen i småbitar
Koka upp päronen i en kastrull med 0,5 dl strösocker så de blir mjuka
Mixa till en slät puré och låt kallna
Vill du ha en piggelingrön färg på glassen tillsätter 
du ett par droppar grön hushållsfärg till päronpurén
Vispa 0,5 dl strösocker och äggulor pösigt i en bunke
Vispa grädden fluffigt i en annan bunke
Rör försiktigt ner äggblandningen i grädden
Häll lite av päronpurén i botten på en form, ca 1,5 liter,
klädd med bakplåtspapper om man vill lyfta ur hela glassen vid servering
Häll all glassmet i formen 
Häll över resten av päronblandningen och 
rör om försiktigt så smeten blir marmorerad
Ställ glassen i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst
Smält smöret till chokladsåsen i en kastrull
Tillsätt kakao och vispa
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme i ca 5 minuter
Låt såsen svalna


Ringla såsen över glassen vid servering och 
dekorera med rostade kokosflakes.




2 kommentarer:

  1. Inte behöver man glassmaskin för att göra god glass,det önskar man att fler förstod. Din päronglass låter supergod, just med marmoreringen. Och så dessutom kokos och chokladsås till! Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det går utan maskin...
      Och mumsigt blev det :)

      Radera