Hur har ni det med fruktskörden i år?
Tre! äpplen fick vi i år och plommonen lyser helt med sin frånvaro.
Päronen verkar vara de som klarat vårens köldknäpp bäst för det har vi en hel del av.
De tre äpplena vi fick gjorde jag en äppeldessert i portionsglas på.
Äppeldessert i snapsglas
8 snapsglas
3 äpplen
1 vaniljstång
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
Smulcrunch
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
75 g smör
Topping
1,5 dl syrad grädde 30%
0,5 tsk vaniljsocker
Solroskärnor
Gör så här
Skala och tärna äpplena och lägg i en kastrull
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna ur vaniljstången
Blanda fröna med lite av sockret i receptet så det inte hamnar i en enda klump
Häll vaniljfröna och resten av strösockret i kastrullen
Tillsätt vatten och sjud i 10 minuter
Låt kallna
Nyp ihop ingredienserna till smulchrunchet
Lägg på en plåt med bakplåtspaper och baka i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter
Ta ut och blanda runt så det svalnar och du får ett smuligt crunch
Rosta solroskärnorna i en het stekpanna
Låt kallna
Vispa grädde och vaniljsocker
Varva äppelkompott och smulcrunch i snapsglas
Använd gärna sprits till kompotten för att undvika kladd på glasens kanter
Avsluta med grädde och solroskärnor
Päronen blev det bland annat en rustik päronkaka av.
Eftersom vi inte fått några plommon blev det köpeplommon till gårdagens dessert. Funkade det med :)
Avsluta med grädde och solroskärnor
Päronen blev det bland annat en rustik päronkaka av.
Päronkaka med pekannötter och rosmarin
150 g kallt smör i tärningar
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1 msk finhackad rosmarin
2 små päron
1 dl pekannötter
Gör så här
Nyp ihop smör och socker i en bunke
Tillsätt ägg och blanda väl
Rör ner vetemjöl, rågmjöl och rosmarin
Blanda till en jämn deg
Tryck ut degen jämnt i formen
Dela, kärna ur och skär päronen i 0,5 cm tunna skivor
Tryck ner päronskivorna och pekannötterna i ett fint mönster i kakan
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter
Låt svalna
Toppa med lite flingsalt
Servera med vispgrädde
Servera med vispgrädde
Eftersom vi inte fått några plommon blev det köpeplommon till gårdagens dessert. Funkade det med :)
Stekta plommon med mandelsmul
4 portioner
100 g mandelmassa
0,5 tsk kardemummakärnor
500 g plommon
1 dl rårörsocker
1 msk pressad citronsaft
1 tsk vaniljsocker
Till servering
Vispgrädde
Gör så här
Riv mandelmassan på ett rivjärn
Stöt kardemumman i mortel och blanda med mandelmassan
Sprid ut mandelmassan på en plåt med bakplåtspapper
Rosta i ugn i 200 grader,tills smulet fått fin färg, ca 5 minuter
Halvera och kärna ur plommonen
Smält socker, citron och vaniljsocker i en het panna
Lägg i plommonhalvorna
Stek på medelvärme tills de mjuknar
Ta av från värmen och låt svalna något
Vispa grädde och servera till de ljumma plommonen med mandelsmul
Härlig höstdag vi har!
Ska genast slå igen datorn och ta mig en sväng i trädgården med kameran för att dokumentera trädgården just nu.
Som är nästa veckas tema på Blommig fredag.
See you!
Birgitta
Skulle kommentera Blommig fredag men råkade skrolla lite längre ner - ÅH så mycket gott du bjöd på här! Jag måste plocka upp de där äpplena jag faktiskt fått i år, de är guld värda. Ska genast kopiera dina recept så jag kan prova dem.
SvaraRaderaVerkligen, äpplena ska man absolut ta vara på i år.
Radera