Hallå där ute i Sommarsverige! Hoppas ni har det fint så här i semestertider.
Själva jobbar vi just nu men har hunnit med några dagar i skärgården och en vecka i Finland. Det vi nu ser fram emot är två veckor på Gotland i augusti.
I helgen som gick plockade vi av våra röda vinbär och saftade, syltade och bakade. Dessutom frös vi in en del bär för att ha och göra smoothies av. Brukar mixa ca 1 dl bär med ca 1 dl lätt vaniljyoghurt och späda med mjölk till önskad konsistens.
Vi har alltid trott att det är så meckigt att koka saft men med en saftsil gick det ju smidigt. Dessutom går det bra att koka hela klasar och det sparar ju tid.
Visst känner man sig rik när man tar vara på det man odlat i sin trädgård!
Röd vinbärsgelé
1 L knappt mogna röda vinbär
ca 0,5 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev röd melatin (gelérings- och konserveringsmedel)
se mängd på förpackningen
Gör så här
Koka bären med vattnet i en gryta i ca 10 minuter
ca 0,5 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev röd melatin (gelérings- och konserveringsmedel)
se mängd på förpackningen
Gör så här
Koka bären med vattnet i en gryta i ca 10 minuter
Häll upp bärmassan i en silduk monterad på en ren bunke eller hink
Låt rinna av i ca 30 minuter
Låt rinna av i ca 30 minuter
Diska under tiden grytan
Mät upp den avrunna saften, häll den i grytan och låt koka upp
Mät upp sockret, rör ner det i grytan och rör tills sockret lösts upp
Låt blandningen koka tills det bubblar över hela ytan
Testa om gelén är klar genom att häll ut lite av den sockrade saften på ett fat
och ställ i kylen.
Om saften stelnar till gelé är den klar,
annars kan den behöva koka en stund till eller så kan man behöva tillsätta lite röd melatin (hur mycket och hur du gör står på förpackningen)
Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 min
Skumma ytan = ta bort den hinna som bildas
Häll upp gelén på rengjorda små glasburkar med täta lock
Fyll dem ända upp till kanten för gelén krymper när den stelnat
Sätt genast på locken och förvara burkarna svalt
Röd vinbärssaft
blir ca 10 - 12,5 dl koncentrerad saft
ca 1 kg röda vinbär, hela klasar går bra
4 dl vatten
ca 500 g strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft (konserveringsmedel)
Gör så här
Koka upp vattnet i en gryta
ca 500 g strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft (konserveringsmedel)
Gör så här
Koka upp vattnet i en gryta
Skölj av bären och låt dem koka i ca 10 - 15 minuter
Mosa bären mot grytans kant med en slev
Häll alltihop i en silduk monterad på en ren bunke eller hink
Låt rinna av i ca 30 minuter
Diska under tiden grytan och gör i ordning flaskor till saften
Mät upp den avrunna saften och häll den i grytan
Mät upp den avrunna saften och häll den i grytan
Låt saften koka upp
Väg upp sockret och ha i det i grytan, lite i taget
Låt koka upp
Rör tills sockret lösts upp
Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 minuter
Ta bort eventuellt skum som har bildats på ytan
Mät upp natriumbensoat och rör ut det i lite av saften i en skål
Häll tillbaka detta i grytan och rör om ordentligt
Häll saften på flaskor
Fyll ända upp till kanten och skruva på locken ordentligt
Förvara saften svalt
Supersnabb vinbärskaka
3 ägg
75 g smör, smält
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 dl röda vinbär
Gör så här
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker i en bunke
Tillsätt det smälta smöret växelvis med vetemjölet
Rör till en jämn smet
Häll smeten i formen och strö över bären
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter
Sikta ev över florsocker när kakan kallnat
Önskar er en fortsatt skön sommar!
Birgitta och Petri
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar