Och receptet kommer här;
Fläderblomssaft
ca 3 liter
40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 L vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat
Gör så här
Skölj blomklasarna och lägg dem i en bunke
Borsta citronerna i varmt vatten
Skär citronerna i klyftor och sedan i skivor
Lägg citroner och citronsyran i bunken med blommorna
Koka upp vatten och socker
Häll det kokheta vattnet över
Täck över och låt stå svalt i 5 dygn
Sila saften
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften
Häll upp i flaskor ända upp till kanten om de inte ska frysas
Förvara i kylskåp och drick dem ganska omgående
Ska saften frysas så tänk på att inte fylla flaskorna helt
eftersom saften expanderar i frysen
Birgitta
3 citroner
50 g citronsyra
2 L vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat
Gör så här
Skölj blomklasarna och lägg dem i en bunke
Borsta citronerna i varmt vatten
Skär citronerna i klyftor och sedan i skivor
Lägg citroner och citronsyran i bunken med blommorna
Koka upp vatten och socker
Häll det kokheta vattnet över
Täck över och låt stå svalt i 5 dygn
Sila saften
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften
Häll upp i flaskor ända upp till kanten om de inte ska frysas
Förvara i kylskåp och drick dem ganska omgående
Ska saften frysas så tänk på att inte fylla flaskorna helt
eftersom saften expanderar i frysen
Birgitta
mmm, ser riktigt gott ut! Varför gör jag aldrig flädersaft.... hm nån gång skall det bli av!
SvaraRaderaKram Gunilla
Kan man ju undra, varför du aldrig gör det :)
RaderaFör det är ju inte svårt...
Kram Birgitta
Heisann, jeg hadde store planer om å brygge saft denne forsommeren, men hylleblomstene visna før jeg rakk å plukke dem. Safta av svarthyll er det beste jeg vet. Så neste år skal jeg passe bedre på!
SvaraRaderaJeg tar vare på oppskriften din.
Ha riktig flotte sommerdager ;:OD)
Jo, man får nog vara lite på hugget och inte ha annat planerat de dagar då blommorna blommar. Blomningen varar som sagt inte så länge.
RaderaBättre tur nästa år!