tisdag 13 september 2016

Äppelbrännvin som smaksättare i äppelpaj och äppelmos

Här kommer de utlovade recepten på äppelpaj och äppelmos smaksatta med äppelbrännvin. Håll till godo!

Äppelpaj med Calvados

Pajdeg
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk socker

Fyllning
ca 500 g äpplen, skalade och tärnade
100 g smör
1 dl socker
2 dl Calvados (äppelbrännvin)

Till servering
Lättvispad grädde smaksatt med vaniljpulver

Gör så här
Nyp ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker till en deg
Låt vila kallt en stund i kylen
Stek äppelbitarna i smör tillsammans med sockret
Tillsätt Calvados och låt koka ihop med äppelbitarna, tar ca 45-60 minuter
Klä en pajform med diameter 20-24 cm med degen,
eller som jag en form med löstagbar kant
Nagga pajbotten 
Förgrädda i ugn i 175 grader i ca 10 minuter
Ett tips när man förgräddar pajskal är att trycka aluminiumremsor mot pajkanterna så de inte sjunker ihop under gräddningen 


Fyll det förgräddade pajskalet med äppelbitarna
Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda i ca 10 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun yta
Servera pajen ljummen med lättvispad vaniljgrädde

Äppelmos med kanel och äppelbrännvin
ca 1 L färdigt mos

ca 2,5 kg äpplen, oskalad mängd
Saften från 1 citron
2 dl vatten
1 stor el 2 små kanelstänger
500 g syltsocker
3 cl Calvados (äppelbrännvin)

Gör så här
Skala äpplena, skär bort skadade partier och allt kärnhus
Skär äpplena i mindre bitar och lägg i vattenbad under tiden resten förbereds 
så att de inte mörknar
Lägg äppelbitarna i en stor kastrull med vatten, citronsaft och kanelstänger
Koka på svag värme och rör om med jämna mellanrum tills äppelbitarna har blivit så mjuka att de mosas sönder
Ta upp kanelstängerna och mixa äppelmoset med en stavmixer
Rör ner syltsockret och koka på svag värme ca 20 minuter
Rör om ofta så det inte bränner vid i botten
Ta kastrullen från värmen och låt stå en liten stund
Rör sedan ner Calvados 
Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut dem
Förvara mörkt och svalt



Birgitta

4 kommentarer:

  1. Å, vad det ser gott ut och jag som inte ens fått i mig frukost ännu... stort misstag!
    /Anette

    SvaraRadera
  2. mm, ser gott ut! Det här skulle säkert min man uppskatta, han är ju så förtjust i Calvados!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som både moset och pajen skulle falla honom i smaken :)

      Kram Birgitta

      Radera