tisdag 20 oktober 2015

Dammen enligt feng shui

Jag har länge varit intresserad av den gamla österländska läran feng shui, som lär oss om hur vi påverkas av vår omvärld, och hur man med hjälp av feng shui kan inreda för att få ett harmoniskt hem. Men feng shui har också en stor betydelse när vi formar vår trädgård.
Det är mycket som kan tyckas självklart kring hur vi väljer eller inte väljer att placera saker i vår omgivning, t ex vill man säkert inte ha en soptunna precis vid en välkomnande entré, men ibland hamnar man i situationer där det är något som får omgivningen att kännas oharmonisk, men man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Ofta är det då något av de fem elementen som saknas och stör balansen (läs mer om feng shuins fem element HÄR) men något inom oss får oss att rätta till elementen. Utan att vi egentligen vet varför så känner vi oss mer harmoniska när vi t ex får in belysning i trädgården (eld) eller får till den rätta runda formen på en buske (metall). Man går helt enkelt på känslan utan att egentligen reflektera över varför just den förändringen plötsligt får platsen att kännas mer harmoniskt.
Alltså är det inte bara en ren slump att man gärna väljer att ha vatten i någon form i sin trädgård. Vatten är nämligen ett av de fem elementen som tillsammans med trä, eld, jord och metall skapar balans och harmoni i vår trädgård. 


I vår trädgård har vi valt att ha en damm som vattenelement, men har man inte möjlighet att anlägga en damm eller något annat vattenarrangemang så finns vattenelementet även i reflekterande ytor som speglar och kristaller, i oregelbundna former och i svarta och mörka färger. För att dammen ska vara en harmonisk plats i trädgården är det viktigt att det även runt dammen är balans mellan de fem elementen. I växterna runt dammen finns elementet trä, i stenarna jorden och i belysning elden. Elementet metall återfinns i vårt fall i den rostiga resårbottnen som skärmar av vår altan och i de pastelliga luktärterna som klättrar i resårbottnen.Symboler används mycket i feng shui-trädgårdar, och även djur är viktiga inslag, så i våran damm simmar nio koi-karpar omkring. Den uppmärksamme ser att det bara är åtta karpar på bilden, vilket beror på att hägern kom och tog en av de nio, men ordningen är återställd och det simmar åter igen nio karpar i dammen.Guldfiskar är en symbol för välstånd, så koi-karparna får ersätta guldfiskarna och förmedla välstånd i vår trädgård. Ojämna nummer förstärker energi och just nummer nio står för storhet, medkänsla, visdom, fullbordan och tolerans. Därmed hoppas jag att den som vistas i vår trädgård/vårt hem känner sig förstådd och respekterad för den han/hon är.

Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar