onsdag 14 november 2012

Tryck på pausknappen och prestera bättre

Jag tror säkert min arbetsgivare skulle ha synpunkter om jag tog en tupplur på arbetstid. Men faktum är att vi mår och presterar bättre om vi tar små pauser med jämna mellanrum. Fler chefer borde uppmuntra sina anställda till att ta pauser och i gengäld få friskare personal. Sedan är det kanske lite väl drastiskt att lägga sig under skrivbordet för att sova en stund = )
Men det finns ju andra sätt att pausa på, t ex är det viktigt att i mellan åt resa sig upp och röra på sig om man har ett stilla sittande jobb, gå en sväng till kaffeautomaten. Jag har tidigare skrivit om träningsformen HIT och om hur viktigt det är att minska stilla sittandet. Vet du inte hur du ska få till en paus på arbetstid, gå på toaletten.
Det är även viktigt att hitta Vila i vardagen. Det är mycket som vi vill och borde  göra och för att vi ska orka måste vi unna oss återhämtning. Att återhämta sig gör vi på olika sätt beroende på vilken aktivitet vi ägnat oss åt. Har det varit något intensivt lugnar vi ner oss och gör något mer stilla och har vi ägnat oss åt något psykiskt krävande kan det vara skönt att bryta av med något fysiskt. Naturligtvis är det även viktigt att vi sover ordentligt och att vi tar ut vår semester.
Jag skriver mycket om mindfulness här i bloggen och det är ju verkligen att koppla av från vardagens hets. Det är en konst som går att öva upp, att bara vara här och nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar