fredag 29 januari 2016

Färg och form för att skapa en harmonisk trädgård

Jag har länge varit intresserad av den gamla österländska läran feng shui, som lär oss om hur vi påverkas av vår omvärld, och hur man med enkla medel kan skapa lugn i sin omgivning. Eftersom drömmen är att vår trädgård ska bli en plats för eftertanke, vila och återhämtning, en trädgård för själen, så ligger vår utmaning i att få vår trädgård att kännas lugn och harmonisk. Det är där feng shui kommer in i bilden, att hitta balansen mellan de fem elementen trä, metall, eld, jord och vatten, som alla är en naturlig del av naturen och därmed vår trädgård.
Är de fem elementen i balans så mår vi automatiskt bra och får en känsla av lugn och ro, men är det så att trädgården tycks vara i obalans pga att något/några element i trädgården dominerar kan man med färger och former förstärka de svagare elementen och därmed skapa balans.

Trä
Pelarformer
Gröna och mellanblå färgskalan


Metall
Runda och ovala former
Pastellfärger och den vita färgskalan Eld
Triangel- och konformer
Den röda och gul/orangea färgskalanJord
Kvadratiska former
Jordfärger - gult och bruntVatten
Oregelbundna former
Svarta och mörka färger

Är du intresserad av att läsa mer om feng shui så hittar du etiketten Feng shui här i listen till vänster med mina tidigare inlägg, och naturligtvis finns det en massa böcker skrivna i ämnet. Min egen favorit är "Feng shui för svenska trädgårdar " av Agneta Nyholm Winqvist, som säkert finns att låna på biblioteken.Birgitta

17 kommentarer:

 1. Så intressant och fint inlägg! Vackra bilder. Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det intressant, hur naturen, vår omgivning, påverkar vår kropp och själ. Känns livet kaotiskt kan en balanserad trädgård vara en rofylld plats att hämta energi och glädje från.
   Trevlig helg! / Birgitta

   Radera
 2. Intressant inlägg. Spännande med Feng shui.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Spännande detta med att hitta balansen i sin trädgård genom Feng shui.

  Jag önskar dig en underbar helg!

  SvaraRadera
 4. Intressant med feng shui. Jag har boken men har inte följt den egentligen. Men ändå kan det bli lite så helt automatiskt när man planterar i sin trädgård tycker jag. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag tror man har det i sig och kompenserar obalanser automatiskt utan att egentligen reflektera över varför man vill ha just en viss färg eller form på ett visst ställe.
   Det är det som jag tycker är intressant att det finns en naturlig förklaring till varför en färg eller ett föremål känns tilltalande i ett sammanhang, men kanske inte alls i ett annat.
   Allt gott! / Birgitta

   Radera
 5. Vilket intressant inlägg.Har läst om det förut men då mer för innemiljön.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Såå spännande och intressant! Vilka fantastiskt bra bilder som förklarar och väcker lusten att lära sig mer!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 7. Kul att fler än jag skriver om och använder Feng Shui i trädgården. Det är ett stort och viktigt hjälpmedel för att skapa balans.
  ha det bra!
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, då får jag hålla lite extra koll på dig och din blogg då, för att få tips och inspiration.

   Radera
 8. Jag har uppenbarligen inte mycket eld i min trädgård ser jag när jag läser ditt pedagogiska och intressanta inlägg. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Jag tycker också det är intressant med feng shui, och förstår att det påverkar oss. Har inte tänkt så mycket på det just när det gäller trädgård, eller det har jag kanske intuitivt, jag vill ju ha balans ;) Tror jag får in de fem elementen rätt bra, skulle va eld som är lite lite av, är ju inte så förtjust i gult och rött. Fast lite har jag ju faktiskt ändå, och jag har för mig att man inte skall ha så mycket eld, men att det måste finnas med.
  Tack för boktips, den vill jag läsa!
  Trevlig helg!
  Gunilla

  SvaraRadera
 10. Jag är ju en sån där som bara kööör! Om det är harmoniskt enligt den läran bryr jag mig inte om utan det viktigaste är att jag gillar det.
  Vill inte konstra till det för mycket!
  Göra det uppstyrt som så mycket annat i livet är...
  Jag tror som Carita att det blir per automatik om man är en estet och gillar form & färg :D

  Ha det gott!
  Men accepterar såklart att andra gör det :)

  SvaraRadera
 11. Bra och fina bilder du gjort! Det finns så mycket klokskap från tider och platser där det fanns/finns utrymme för att låta livet ta tid. Många av dessa iakttagelser gör vi fortfarande, om vi hittar utrymmet för dem i vår moderna vardag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det, att hitta utrymmet, tiden, för att hinna reflektera kring varför en omgivning ger oss en viss känsla. Ha tid att sätta sig ner och känna in vilka energier som saknas och vilka som dominerar.

   Radera