tisdag 5 juli 2016

Inspiration för matlagning med kryddväxter


Har ju gjort i ordning ett par lastpallar för kryddväxter men kryddorna är ju inte planterade där bara för syns skull utan de ska ju användas också. 
Därför har det blivit en del kryddiga recept här hemma den senaste tiden. 
Bl a en het röra med dill till rökt lax, en rökig chimichurri med persilja till helstekt fläskkarré, järpar fyllda med persiljesmör och så en kycklinggratäng med basilika. Självhushållning i liten skala :)

Och recepten kommer här...

Het röra med äpple, morot och dill

2 dl creme fraiche
2 morötter
1 litet äpple
1 tsk sambal oelek
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 dl hackad dill

Gör så här
Skala och riv morötterna
Finhacka äpplet
Blanda morötter och äpple med övriga ingredienser i en bunke

Smaka av med ev mer salt, svartpeppar och sambal oelek


Helstekt fläskkarré med rökig chimichurri
10 portioner

2,5 kg benfri fläskkarré
Salt
Svartpeppar
Marinad
1 dl kinesisk soja
2 msk grillkrydda
2 msk paprika smokey
2 msk timjan
0,5 dl rapsolja
Chimichurri
30 g persilja
2 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1,5 msk pressad lime
3 tsk rivet limeskal
3 tsk chiliflakes
0,75 tsk salt
1,5 dl rökt olivolja
3 msk rödvinsvinäger

Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden
Putsa köttet och lägg det i en plastpåse
Häll på marinaden så att allt kött täcks
Låt ligga och vila i minst 2 timmar,
men gärna över natten i kylen
Finhacka persilja och lök till chimichurrin
Blanda med limesaft, limeskal och chiliflakes
Tillsätt olivolja, vinäger och salt
Låt stå minst 30 minute,
går även att förbereda dagen innan
Ta upp köttet ur marinaden
Lägg det i en långpanna
Salta och peppra
Tillaga i ugnen i 175 grader i ca 1,5 - 2 timmar,
tills innertemperaturen i köttet är ca 80 grader
Låt köttet vila 15-20 minuter
Skär upp köttet och fördela chimichurrin över


Persiljejärpar
4 portioner

500 g blandfärs
2 gul lök
0,5 vitlök (Solo)
1 dl vatten
0,5 mak tomatpuré
0,25 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk salt
Persiljesmör
50 g smör, rumsvarmt
ca 15 g persilja, finhackad

Gör så här
Rör ihop smöret med persiljan
Skala och riv lök och vitlök fint
Blanda ihop ingredienserna till smeten
Ta ut mått i storlek med en clementin och platta till
Fördela persiljesmöret på biffarna, ca 1 tsk på varje
Nyp ihop biffarna om smöret och forma till avlånga järpar
Stek järparna på lätt oljad plåt i ugn i 200 grader i ca 25 minuter
De behöver inte förstekas utan blir fint gyllenbruna i ugnen


Kycklinggratäng med basilika, skånsk senap och tomat

4 st kycklingfiléer
2 st tomater
1 kruka basilika
3 msk grovkornig skånsk senap
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Till servering
Potatis
Sallad

Gör så här

Dela kycklingfiléerna på längden, så en filé blir två tunna filéer
Stek i smör så de får en fin yta
Salta något
Skiva tomaterna tunt
Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna
Repa av basilkablad och hacka
Strö sedan basilikan över tomaterna
Rör ut senapen i grädden och press i vitlöken
Blanda i creme fraiche, salt och peppar
Häll röran i formen och strö över ost
Gratinera i 200 grader i 20-25 minuter


Birgitta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar