Börjar bli dags att ta hand om trädgårdens bär.
Passar ju bra nu när semestern börjar.
Kan tänkas bli en hel del fika då med kaka eller paj till kaffet.
Känns som de är extra tidiga i år.
Det finns ju en hel del mumsigt man kan baka på bär.
Här kommer några förslag.
Sockerkaka med röd vinbärssirap
16 bitar
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl yoghurt
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Matfett och ströbröd till formen
Röd vinbärssirap
2-3 dl röda vinbär
1 dl vatten
o,5 dl honung
Gör så här
Smöra och bröa en sockerkakasform
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt röra
Tillsätt yoghurten medans du rör
Blanda bakpulver och mjöl
Vänd ner mjölblandningen i smeten
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader
i ca 35-40 minuter
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den
Blanda bären, vatten och honung i en kastrull och hetta upp
Låt blandningen sjuda under ca 10 minuter
eller tills den har kokat ihop
Häll den röda vinbärssirapen på toppen av kakan och låt
vätskan rinna ner längs kanterna
Små jordgubbsgömmor med smul
8 st
Mördeg
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk socker
1 äggula
Fyllning
5 dl färska jordgubbar, hackade i mindre bitar
1 msk potatismjöl
Smuldeg
1/4 av mördegen
1,25 msk vetemjöl
1 msk pärlsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Till servering
Vaniljsås
Gör så här
Hacka samman smör, vetemjöl och socker
Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg
Låt ligga i kylen ca 30 minuter
Ta fram den kalla mördegen och skär av 1/4
Lägg den lilla biten mördeg i kylen igen
Dela den stora biten i åtta jämnstora bitar
Tumma ut degbitarna i runda bakformar ca 7 cm i diameter
Blanda jordgubbsbitarna med potatismjölet
Fördela jordgubbshacket i formarna
Ta fram den lilla biten mördeg och arbeta snabbt in vetemjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smulig massa
Strö smulorna över formarna
Grädda formarna i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-18 minuter
eller tills de fått svag gyllenbrun färg
Lossa gömmorna ur formarna när de kallnat
Servera med vaniljsås
Gör så här
Hacka samman smör, vetemjöl och socker
Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg
Låt ligga i kylen ca 30 minuter
Ta fram den kalla mördegen och skär av 1/4
Lägg den lilla biten mördeg i kylen igen
Dela den stora biten i åtta jämnstora bitar
Tumma ut degbitarna i runda bakformar ca 7 cm i diameter
Blanda jordgubbsbitarna med potatismjölet
Fördela jordgubbshacket i formarna
Ta fram den lilla biten mördeg och arbeta snabbt in vetemjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smulig massa
Strö smulorna över formarna
Grädda formarna i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-18 minuter
eller tills de fått svag gyllenbrun färg
Lossa gömmorna ur formarna när de kallnat
Servera med vaniljsås
Röd vinbärskaka
ca 24 bitar
200 g smör
ca 24 bitar
200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
ca 250 g bär
Gör så här
Smält smöret
Gör så här
Smält smöret
Knäck äggen i bunke
Tillsätt socker och vanilj
Vispa ihop lite lätt med en vanlig visp
Tillsätt mjöl och smör
Blanda till en slät smet
Häll den i en bakpappersklädd långpanna eller mindre ugnsform
Strö över bär
Strö över bär
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter
Låt svalna
Skär upp i rutor
Skär upp i rutor
Krusbärskaka med vit choklad
100 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3-4 dl krusbär
100 g vit choklad
Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Låt svalna något
Vispa ägg och socker poröst
Blanda ner det smälta fettet och
mjölet i äggblandningen
Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkakasform
som rymmer 1,5 liter
Om krusbären är stora-dela dem en gång
Hacka chokladen grovt
Lägg krusbär och choklad överst på smeten
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader
i ca 1 timme i stor form ca 40 minuter i mindre formar
Låt kakan vila några minuter i sin form innan
den stjälps upp på ett fat
Knäckig krusbärspaj med nötter
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g smält smör
5 dl krusbär
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
Smultäcke
1 dl hasselnötter eller valnötter, grovhackade
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör
Till servering
Glass
eller
Vaniljsås
eller
Vispad grädde
Gör så här
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en skål
Häll över det smälta smöret och blanda ihop till en deg
Tryck ut i en pajform (20 cm i diameter) och
även upp på kanterna
Förgrädda pajskalet i 175 grader i 10 minuter
Blanda krusbären med socker och potatismjöl
Fördela i pajskalet
Smula ihop allt till smultäcket
Strö smultäcket över krusbären
Grädda i 175 grader i 35-40 minuter
Syrlig vinbärskaka
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl röda vinbär
0,5 dl socker
Gör så här
Rör matfett, socker och vaniljsocker i en bunke
Tillsätt ägget och mjölet blandat med bakpulvret
Rör till en jämn smet
Tryck ut degen i en kakform med löstagbar botten
Fyll pajformen med röda vinbär blandade med socker
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter
Låt kakan svalna
Pudra lite florsocker över kakan vid servering
Glass eller vispad grädde passar bra till
Blåbärspaj
Mandelsmul
100 g smör
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,5 dl mandelspån
500 g blåbär
2 msk potatismjöl
1,5 msk socker
Gör så här
Smält smöret
Dra bort kastrullen från värmen och blanda ner socker, vaniljpulver, vetemjöl, havregryn och mandelspån
Blanda blåbären med potatismjöl och socker
Häll blåbären i en pajform
Smula över mandelsmulet
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 garder i ca 25 minuter
Limesås
200 g creme fraiche
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
Zest av 0,5-1 lime
Gör så här
Tvätta limen noga
Vispa crème fraiche, vaniljpulver, florsocker och limezest fluffigt med elvisp
Eller varför inte ta och baka en härlig bärtårta till fikat!?
Bärtårta med mandelmaräng och lemon curd
3,5 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
6 äggvitor
2,5 msk strösocker
2,5 dl florsocker
1 citron, rivet skal
Ev några droppar röd karamellfärg
Fyllning
ca 150 g lemon curd
5 dl vispgrädde
Garnering
Valfria färska bär
Gör så här
Blanda mandelmjöl och 3 dl florsocker
Vispa äggvitan till fast skum
Tillsätt strösocker och 2,5 dl florsocker
Fortsätt vispa tills marängen blivit styv
Vänd med en slickepott ner mandelmjölsblandningen, citronskal och
ev röd karamellfärg för rosa marängbottnar
Blanda väl men försiktigt, annars kan marängen sjunka ihop
Spritsa ut 4 runda marängbottnar, ca 18 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper
Det går också att stryka ut runda bottnar med hjälp av en slickepott eller palett
Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 170 grader i 15 minuter
Låt bottnarna svalna på plåten
Vispa grädden till fyllningen
Fördela lemon curd och grädde jämnt mellan bottnarna
Avsluta med grädde på toppen
Garnera med massor av färska bär
Birgitta
Oj, vilken odyssé i godsaker! Ser ju helt fantastiskt ut och visst är det lyxkänsla när man kan använda egna bär. Underbara och farliga bilder när man inte ens fått frukost ännu, men ska börja med att plocka en stor kopp vinbär och blåbär bär till gröten.
SvaraRaderaHa det så fint
/Anette
Det är lyx, färska bär till frukost.
RaderaGod start på dagen :)
Åh så många goda kakor i alla dess former!! Blir ju sugen på att baka direkt :-)
SvaraRaderaTveka inte på att skaffa höns, de är hur mysiga som helst. Vi har dvärgcochin och de blir inte så stora och är lätta att få tama. Vi har också en katt och det är inga problem alls med hönorna. Visst gillar hon att skrämma dem för då blir det ju fart på dem men aldrig att hon skulle fånga någon. Däremot får hon inte vara ihop med kycklingarna för då skulle de nog bli mat... Kram!
Verkar så trevligt med höns som går och pickar på gården, och att kunna gå ut och hämta sina egna färska ägg till frukost. Vi får väl se om den drömmen en dag blir sann :)
RaderaKram