tisdag 20 augusti 2013

I Deckardrottningen Maria Langs fotspår.


 
Förra helgen var mannen och jag ute på en lite tripp till den charmiga småstaden Nora i Bergslagen,  småstadsidyllen där deckardrottningen Maria Lang gick loss och mördade hämningslöst.

Fortfarande lever hennes minne kvar och jag tror bestämt hennes ande håller ett vakande öga över staden och dess invånare.
Nora är en gammal trästad med kullerstens belagda gator, kyrkan centralt placerad och med en handel som bedrivs kring torget, en handel som idag främst utgörs av loppisar och antikvitetsbodar och då med Nora diversehandel i spetsen, alltså ett eldorado för oss vänner av återvinning.
Nora kan även stoltsera med sin egna glass, Nora glass, som vi intog på Kafé Strandstugan. Det erbjuds tre sorters glass, alltid vanilj och hasselnöt och den tredje beroende på leverantörens dagsform. Dagen till ära var det passionsfrukt som erbjöds. Jag tog all tre smakerna i en ”konditorns kolagömma” och behöver jag tillägga att det smakade kalas :)

Vi fortsatte i Maria Langs fotspår ut till Åkerby herrgård strax utanför staden med utsikt över sjön Finnsjön där vi åt och sov ståndsmässigt. På Herrgården finns nämligen en skrivarlya som Maria drog sig undan till för att få skriva i lugn och ro. Idag är där en utställning med bilder och föremål från deckardrottningens liv. Inte bara deckardrottningen har satt sina spår i herrgården utan en hel del annat har ägt rum under alla år vilket dagens ägare Ann-Catrin berättade om vid kvällens middag. Hemliga gångar och rum långt ner under marken och om vanartade barn, idioter och dårar som placerats på herrgården under åren och om hemliga dokument som hittats imurade i grannfastigheten med hemligheter som rör vårt lands säkerhet.

Bakom herrgårdens lugna och stilla fasad vilar en mörk hemlighet, helt i Maria Langs anda…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar