lördag 15 oktober 2016

Morotspaj


Häromdagen skördade vi morötter från vårt lilla trädgårdsland.


Lycka!

Och på morötterna lagade vi paj. Vi brukar köpa färdigfrysta pajskal i portionsformar, så var och en kan fylla sitt eget pajskal efter eget tycke och smak. 
Några förslag på pajfyllning kan vara ädelost, tacofärs, soltorkade tomater, 
det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Vissa valde att ha rökt skinka i sina morotspajer. Andra valde att köra helt vegetariskt med morot, purjolök och majs. 


Morotspaj
4 portioner

Pajskal
2,5 dl vetemjöl
75 g margarin
0,75 dl kesella
(eller 4 färdigfrysta portionsformar)

Fyllning
2 gula lökar, finhackade
4 morötter, tärnade
1-2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 tsk pressad citron

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk eller grädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar 
1 tsk torkad timjan
2 dl riven ost

Gör så här
Börja med pajskalet
(om du väljer att baka egen pajdeg,
annars hoppar du direkt ner till "stek morötter")
Hacka samman margarin och mjöl till en grynig massa
Tillsätt kesellan och knåda ihop till en deg
Kavla ut degen till en rundel
eller tryck ut degen i pajformen
Nagga botten med en gaffel
Låt pajskalet stå svalt ca 30 minuter
Förgrädda sedan pajskalet i 200 grader i ca 10 minut
Stek morötter, lök och vitlök i rapsolja, ca 10 minuter
Smaka av med salt och citronsaft 
Fyll pajskalen med morotsröra, äggstanning och riven ost
Pajerna gräddas i 200 grader i 25 minuter




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar